آخرین اخبار

دادستان مرکز: برخی دستگاه‌ها در حوزه صنعت، معدن و تجارت و پسماند توجهی به مسائل محیط زیست ندارند

دادستان ساری با اشاره به بی توجهی برخی دستگاه‌ها به مسائل محیط زیست، از مدیرکل محیط زیست مازندران خواست تکلیف این دستگاه‌ها را مشخص کند.
اشتراک گذاری
22 اسفند 1401
کد مطلب : 964

Visits: 0

گردهمایی روسای ادارات حفاظت محیط زیست مازندران با محوریت تبیین موضوعات و چالش‌های حقوقی محیط زیست مازندران با حضور دادستان مرکز استان در مجمتع فرهنگی شهید عظیمی بهزیستی بابلسر برگزار شد.

محمد کریمی دادستان مرکز مازندران در این نشست با اشاره به ارتباط تنگاتنگ بین دادستان‌ها با مدیران منابع طبیعی، جهاد و محیط زیست و نظام مسائلی که در این حوزه‌ها عنوان می‌شود، تصریح کرد: قوانین و سیاست‌های مختلفی پیرامون این مسائل داریم، اما مشکل ما نبود قانون نیست.

او افزود: مشکل ما شعار زدگی و عدم استقامت در اهدافی است که قانونگذار برای ما تعریف کرده است.

دادستان مرکز استان با بیان اینکه محیط زیست و منابع طبیعی عرصه سیاسی نیست، گفت: سیاست‌های تدوین شده در حوزه تولید و اشتغال و منابع طبیعی و محیط زیست و … خوب هستند، اما متناسب با سند آمایش سرزمین و منطبق با شرایط استان نیستند.

کریمی با اشاره به اینکه ۵۰۷ هزار هکتار منطقه حفاظت شده در مازندران داریم، این سوال را مطرح کرد که آیا استانی با این حجم از گستردگی مناطق حفاظتی، باید در حوزه اشتغال مانند یزد و سمنان دیده شود؟

او تصریح کرد: وقتی که مسئولان ما نمی‌توانند خارج از چارچوب و دستورالعمل‌ها اقدام کنند، آن‌ها را به تعامل نداشتن با سایر دستگاه‌ها در اشتغال و تولید متهم می‌کنند و اینگونه است که گاهی انگشت اتهام به سمت جهاد کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی می‌رود.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز مازندران، ماموران محیط زیست، منابع طبیعی و امور اراضی و جهاد را ضابطان خاص و بازو‌های اجرایی دادستان در هر شهرستانی توصیف کرد که باید برابر با مرّ قانون رفتار کنند.

کریمی با بیان اینکه حمایت از محیط زیست کار سختی است، اما نباید خسته شویم، افزود: متخلفان و متجاوزان به منابع ملی و محیط زیست هرگز خسته نمی‌شوند و ما هم نباید خسته شویم.

او با آوردن مصداق‌هایی در خصوص تخلف مدیران و تحت تاثیر افراد ذی نفوذ قرار گرفتن، اعلام کرد: وجود این نگاه که اگر تابع برخی ملاحظات و فشار‌ها نباشیم، صندلی خود را از دست خواهیم داد، مدیر را وارد خطا می‌کند و این تفکر روزی گریبانگیرش خواهد شد.

دادستان ساری در خصوص اینکه محیط زیست در برخورد با تخلفات نیاز به حکم دارد، تصریح کرد: بر اساس ماده ۱۲ قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و تبصره ماده ۱۱ این قانون، در اجرای حکم اصلا نیاز به دستور قضایی نداریم.

کریمی گفت: متاسفانه برخی از افراد به خاطر ملاحظات، شجاعت برخورد ندارند و در نتیجه نیز وظایف قانونی خود را انجام نمی‌دهند و می‌خواهند از دادستان مجوز بگیرند.

او ادامه داد: این اختیار را قانونگذار به شما داد به این دلیل که برخی موارد خیلی فوری است و اینجا مدیر باید جرات و استقامت داشته باشد.

دادستان مرکز استان، دادستانی را بزرگترین پشتیبان محیط زیست اعلام و بیان کرد: تعامل بین دادستان و محیط زیست، مشکلات شما را حداقل به نصف کاهش می‌دهد.

او با اشاره به اینکه برخی دستگاه‌ها در حوزه صنعت، معدن و تجارت و پسماند توجهی به مسائل محیط زیست ندارند، از مدیرکل محیط زیست مازندران خواست تا به تفکیک شهرستان‌ها معضلاتی که حل نمی‌شود و یا تحت تاثیر ملاحظات قرار دارد را در شورای حفظ بیت المال استان مطرح کند تا تکلیف این دستگاه‌ها مشخص شود.

کریمی در بحث بلندمرتبه سازی نیز به استدلال محیط زیست اشاره و اظهار کرد: اینکه اگر برج سازی در ساحل قرار بگیرد جریان هوا را مختل می‌کند دلیل خوبی بود تا از ادامه این روند جلوگیری شود.

برخورد بدون اغماض با متخلفان در بحث فاضلاب‌های شهری، برخورد با صاحبان معادن متخلف، جلوگیری از تخریب محیط زیست و منابع طبیعی به بهانه تولید و اشتغال، افزایش سواد حقوقی در ادارات، انعکاس احکام ضعیف و بدون بازدارندگی به شورای حفظ حقوق بیت المال، تغییر کاربری‌های غیرمجاز، اعلام گزارش خلاف واقع و ترک فعل در ادارات، ازجمله مواردی بود که دادستان مرکز مازندران در نشست سالانه مدیران محیط زیست استان به آن‌ها اشاره کرد.

کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با اشاره به اهمیت مسائل حقوقی در ادارات که باید به بهترین شکل دنبال شود، گفت: برخی از ادارات شهرستان‌ها کارشناس یا نماینده حقوقی مستقل ندارند و یا اگر هم دارند در ارتباطات بین دستگاه قضا و حفاظت محیط زیست نیاز به اطلاعات و بررسی بیشتری دارند.

او با اشاره به اهمیت محیط زیست که هم در اصل پنجاهم قانون اساسی بر آن تاکید شده و هم در احادیث و روایات، و سخنان رهبری و ریاست جمهوری مورد توجه همیشگی قرار دارد، وظیفه این دستگاه را سخت و حساس عنوان کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه امسال برنامه‌های خود را حول شعار “محیط زیست مردم پایه” دنبال کردیم و علاوه بر آن نیز شعار سال را مورد توجه قرار دادیم، مشارکت بیشتر مردم در برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی با این سازمان و تعامل محیط زیست با شرکت‌های دانش بنیان را شاخص‌ترین اقدامات در سال جاری عنوان کرد.

کاویان گفت: تفاهم نامه‌هایی را با پارک علم و فناوری مازندران به امضا رساندیم و طی آن نظام مسائل و چالش‌های حوزه محیط زیست را اعلام کردیم و در نتیجه نیز چند شرکت دانش بنیان در بسیاری از طرح‌ها و برنامه‌ها با هزینه‌ای به صرفه و با کیفیت بالا به کمک آمدند.

او ادامه داد: این همکاری برای سال آینده نیز با مساعدت صندوق ملی محیط زیست ادامه دارد تا به دستاورد‌هایی که هدفگذاری کردیم، برسیم.

کاویان با اشاره به اینکه در مازندران، ۲۱ منطقه تحت مدیریت داریم که ۲۲ درصد مساحت استان را تشکیل می دهد، ۱۱ درصد آن را صرفاً در منطقه البرز مرکزی عنوان کرد که مسائل زیست محیطی بسیار زیادی را نیز پیرامون آن داریم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: در این استان ۱۱ منطقه حفاظت شده، ۵ پناهگاه، ۳ اثر طبیعی ملی، و ۲ پارک ملی تحت مدیریت این اداره کل است و مازندران در قیاس با سایر استان‌ها از نظر محیط زیست طبیعی و انسانی شرایط بسیار منحصر به فردی دارد که نیاز به توجه بیشتر به لحاظ سازمانی و درون استانی دارد.

این مسئول همچنین اعلام کرد: تالاب‌های فریدونکنار و میانکاله و ۲۱ تالاب ذیل کنوانسیون رامسر با عنوان آیین نامه قانون حفاظت از تالاب‌ها را در استان داریم و وظایف ما را به مراتب بیشتر می‌کند، چون برای این تالاب‌ها باید اقدامات نظارتی – حفاظتی را داشته باشیم.

کاویان از همکاری دستگاه قضا در پیشبرد اهداف محیط زیست قدردانی و اظهار کرد: این هماهنگی به نوعی است که اداره کل به تنهایی نمی‌تواند مشکلات را حل و فصل کند و اینجاست که دستگاه قضا به کمک ضابطان قضایی می‌آید.

او ادامه داد: از این منظر، در تمامی سفر‌های شهرستانی که اخیرا نیز در میاندورود صورت گرفت؛ حتما با دادستان‌ها دیدار داشتیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران از تشکیل کمیته‌های تخصصی ذیل کارگروه راهبردی مدیریت پسماند در استان گفت که تمامی طرح‌های حوزه پسماند باید از فیلتر این کمیته‌ها و کمیته فنی بگذرد.

کاویان با بیان اینکه آلودگی آب، خاک و هوا نیز ازجمله مشکلات محیط زیستی در مازندران است، افزود: با توجه به رشد جمعیتی یا خانه‌ها و منازل دوم که بیشتر در مرکز و غرب استان با آن مواجهیم؛ فشار‌های بسیار زیادی به منابع آب، خاک و هوا و همچنین به دریا و دریاچه‌ها وارد می‌شود.

او اعلام کرد: در مازندران دو ایستگاه پایش آنلاین آلودگی هوا در آمل و نکا به زودی نصب می‌شود، در ساری یک مرکز داریم و در سال آینده برای مرکز و غرب استان نیز دو ایستگاه خواهیم داشت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در حوزه آلودگی مراکز و صنایع آلاینده نیز از دادستان مرکز استان و شهرستان‌ها درخواست کرد که در این زمینه احکام صریح و قطعی صادر شود.

وی همچنین اشاره‌ای به تغییر کاربری‌های اراضی داشت که در غرب استان به دلیل کمبود زمین، اراضی را با قطعات کوچک تقسیم می‌کنند و در شرق استان نیز تغییر کاربری‌های با ابعاد خیلی بزرگ انجام می‌شود که البته در نمونه‌هایی از آن با ورود دادستان اتفاقات خوبی رخ داد.

گفتنی است در این جلسه، روسای ادارات حفاظت محیط زیست سوادکوه، آمل و نوشهر به نمایندگی از ادارات محیط زیست شهرستان‌ها به بیان مشکلات قضایی و حقوقی حوزه شهرستان خود پرداختند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *