آخرین اخبار

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

نتایج تایید صلاحیت شدگان انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ شگفت زدگی جریانات سیاسی از ورود مسعود پزشکیان به عرصه رقابت و در مقابل بازماندگی علی لاریجانی از حضور در این دوره را به همراه داشت.
اشتراک گذاری
21 خرداد 1403
کد مطلب : 3014

Visits: 1

پس از حدود ۶ روز انتظار برای تعیین نامزدهای تأیید صلاحیت شده انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم، روز گذشته (یکشنبه) شورای نگهبان در حالی اسامی کاندیداها را اعلام کرد که غالب جریانات سیاسی به طور نسبی و مطلق شگفت‌زده شدند؛ چه آنهایی که انتظار عدم احراز صلاحیت خود را نداشتند و چه آنهایی که تصور می‌کردند در لیست «ردی‌ها» قرار دارند.

به اعتقاد بسیاری از ناظران سیاسی، تصمیم‌گیری‌های شورای نگهبان فرمول محاسباتی سیاسی مشخصی ندارد، از این‌رو در هر دوره از انتخابات حساب و کتاب جریانات سیاسی با خروجی شورای نگهبان کمی تغییر می‌کند و گاهی به هم می‌ریزد.

شاید بتوان مهمترین شگفتی نتیجه تعیین صلاحیت‌های دیروز شورای نگهبان را تأیید «مسعود پزشکیان» دانست چرا که این رویداد در باور هم‌طیفی‌های سیاسی‌اش نیز نمی‌گنجید، بخصوص «جبهه اصلاحات ایران» که او را به عنوان یکی از سه نامزد خود معرفی کرده بود و با احتمال اینکه هر سه نامزد (جهانگیری، آخوندی و پزشکیان) مُهر عدم احراز صلاحیت می‌خورند، خود را به سیاق اسفند ۱۴۰۲ (انتخابات مجلس دوازدهم) آماده اعلام قهر از انتخابات می‌کرد.

به باور بسیاری از ناظران سیاسی بویژه رسانه‌های اصلاح‌طلب، «خروجی شورای نگهبان از آن جهت برای اصلاح‌طلبان مفید است که دیگر دوقطبی و اختلاف‌نظر بر سر نامزد نیابتی (علی لاریجانی) کنار گذاشته شد»؛ این تحلیل از آن جهت حائز اهمیت است که از لیبرال دموکرات‌های مسلمانِ راستگرا (کارگزاران)، که در انتخابات مجلس دوازدهم در زمره «روزنه‌گشایان» محسوب می‌شدند، تا سوسیال دموکرات‌های چپ‌گرا (حزب اتحاد ملت) در طرفداری از «مسعود پزشکیان» هم‌عقیده و متحد هستند.

به اعتقاد برخی کارشناسان، «مسعود پزشکیان» به واسطه دیدگاه‌های عدالت‌خواهانه‌اش، در صورت پیروزی در انتخابات می‌تواند جریان اصلاحات را به سمت و سوی تفکرات چپ گرایانه دهه شصتی ببرد و آنها را به تنظیمات اولیه بازگرداند.

از سوی دیگر، هواداران «علی لاریجانی» که مدعی دریافت سیگنال‌هایی مبنی بر تأیید صلاحیت او توسط شورای نگهبان بودند و ستادها و برنامه‌های او را چیده بودند، روز گذشته با بُهتی ناباورانه روبرو شدند تا جایی که انعکاس این مساله را می‌توان در واکنش برخی فعالان و رسانه‌های حامی لاریجانی مشاهده کرد. به عنوان مثال «محمد مهاجری» به روزنامه هم‌میهن گفته «در سال ۱۴۰۰ رد صلاحیت آقای لاریجانی هدیه‌ای به مرحوم آقای رئیسی بود و در حال حاضر نیز هدیه‌ای ارزشمند برای آقای قالیباف است»؛ از سوی دیگر «روزنامه جمهوری اسلامی» نیز در شماره امروز (دوشنبه) خود با اعتراض به روند ردصلاحیت‌ها نوشته «برخی اقدام شورای نگهبان را در راستای انتخابات‌های سال‌های ۹۸ تا ۱۴۰۲ ارزیابی کرده و معتقدند از همین الان رئیس‌جمهور بعدی را گزینش کرده‌اند»

لاریجانی هم با صدور بیانیه‌ای نسبت به عدم تأیید صلاحیت خود واکنش نشان داد. در متن بیانیه او آمده است: «از لاریجانی به ملت شریف ایران، ملت بزرگوار ایران، خدای را سپاس می گویم که هم سخنی افزون‌تر با شما مردم شریف و صمیمی را برای اینجانب فراهم نمود. این موهبت الهی را قدر می نهم و ان شاءالله بر استمرار آن کوشا خواهم بود. آنچه باعث شد به عرصه انتخابات بیایم شرایط خطیر بویژه در قلمرو شرایط سخت اقتصادی بود و موقعیت حساس بین المللی بخصوص فشار تحریم‌های ظالمانه بر معیشت مردم عزیز بود و امیدوار بودم که با یاری شما بتوانیم موانع را مرتفع و مسیر توسعه ملی ایران را فراهم نمایم. اما شورای محترم نگهبان علی رغم نظرات مثبت نهادهای مسئول و حکم قوه قضائیه، در رد برخی دعاوی گذشته آن شورا، باز سازوکاری غیرشفاف مانع در مسیر چنین همراهی به وجود آورد. البته به فضل الهی حرکت ما در مسیر خدمتگزاری به مردم و حل مشکلات ملت متوقف نخواهد شد. لازم می دانم در این مجال از آیات عظام و اساتید و نخبگان و همه عزیزان از اقشار ملت عزیز که به اشکال گوناگون در این ایام اظهار محبت و بذل راهنمایی و همکاری کرده‌اند تشکر می‌کنم و از صمیم قلب برای آنان از خداوند متعال آرزوی توفیق نمایم.»

هر چقدر اعلام اسامی تأیید صلاحیت شدگان موجب خشنودی جریان اصلاحات شده، هشداری برای کاندیداهای جبهه انقلاب است چرا که به اعتقاد ناظران سیاسی، «انتخابات ۱۴۰۳ برای جبهه اصولگرایی شبیه انتخابات سال‌های ۹۲ و ۸۴ است و این جبهه برای عدم تشتت آرا و پیروزی در مرحله اول انتخابات (در صورت مشارکت ۵۰ تا ۵۵ درصدی) نیاز به ۲۰ میلیون رأی دارد؛ رأیی که باید در سبد یک نامزد واحد و مورد اجماع ریخته شود»

در ادامه گزیده‌ای از مهمترین اظهارات ۶ کاندیدای تأیید صلاحیت شده از روز گذشته تاکنون به شرح زیر می‌آید:

علیرضا زاکانی پس از تأیید صلاحیتش در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در انتخابات گذشته افتخار حمایت از مظهر شعارهای انقلاب را داشتم و تمام حملات ناجوانمردانه را به جان خریدم. اما در انتخابات ۱۴۰۳ برای تداوم راه ‎شهید رئیسی و تکمیل خدمات، تا آخر می‌مانم و رقابت می‌کنم. به لطف خدا، یاری شهدا و با اتکا به سوابق، کارنامه و برنامه‌ای جامع، به کسب آرای مردم عزیزمان امیدوارم.»

لطف‌الله فروزنده رئیس ستاد انتخابات، امین توکلی‌زاده رئیس ستادهای مردمی، داوود گودرزی رئیس ستاد هواداران و علی نادعلی به‌عنوان مسئول ستادهای مردمی تهران انتخاب شدند. مالک شریعتی نیز به‌عنوان سخنگوی ستاد زاکانی انتخاب شد.

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

 

سعید جلیلی پس از تأیید صلاحیت تا این لحظه در توییتی نوشته است: «‏مردم عزیز و شرافتمند ایران؛ کشور بزرگ و دوست داشتنی ما‬ برای پیشرفت بیشتر و عدالت پایدارتر، به «تصمیم های نقطه‌زن» نیاز دارد. نوبت عدالت برای نقش‌آفرینی تک‌تک مردم جهت مشارکت در پیشرفت ایران است. زمان تدبیر برای تصمیم بزرگ، جهاد برای جهش ایران؛ بسم الله الرحمن الرحیم…»

وی در مطلب دیگری آورده است: «‏برخی از فرهنگ‌های غلط سیاسی و انتخاباتی، از طریق عدم شفافیت و اداره صحیح ستادهای انتخاباتی نامزدها در سراسر کشور شکل می‌گیرد و اگر ریشه برخی فسادها و رفتارهای مافیایی از طریق شفافیت در ستادها خشکانده شود، می‌توان به تشکیل دولتی فساد ستیز در آینده نیز امیدوار بود. ‏اکنون تا آخرین روز قانونی تبلیغات، به صورت منظم مجموع مبالغ جمع آوری شده به طور شفاف و عمومی از طریق صفحات و کانالهای رسمی در پیام رسانه‌ای داخلی منتشر می‌شود و پس از برگزاری انتخابات نیز ریز مخارج هزینه‌ها اعلام خواهد شد. ‏تمامی مخارج مربوط به هزینه تبلیغات از محل جمع آوری کمک‌های مردمی خواهد بود. این کمک‌ها هیچ حق ویژه یا امتیاز خاصی برای کمک کنندگان ایجاد نخواهد کرد.»

در اولین اقدام تبلیغاتی سعید جلیلی پوستر تبلیغاتی‌ای از او منتشر شده که حاشیه ساز شده است. عبارت «سعید جمهور» در گوشه سمت راست تصویر منتشر شده واکنش‌های بسیاری را به همراه داشته است.

شنیده‌های خبرنگار مهر از احتمال انتخاب محسن منصوری معاون اجرایی دولت سیزدهم به عنوان رئیس ستاد انتخابات سعید جلیلی حکایت دارد و تا این لحظه صحت یا عدم صحت این گزاره، از سوی این نامزد انتخاباتی مطرح نشده است.

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

مسعود پزشکیان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری بعد از اعلام رسمی نامزدهای تأیید صلاحیت شده توسط وزارت کشور با حضور در بنیاد امید ایرانیان با محمدرضا عارف و اعضای هیأت مدیره این بنیاد دیدار کرد.

محمدرضا عارف در این دیدار ضمن برشمردن ویژگی‌های اخلاقی و مدیریتی مسعود پزشکیان و با اشاره به حساسیت ویژه انتخابات پیش رو حضور پزشکیان را در عرصه انتخابات فرصت ارزشمند برای مردم و نظام برشمرد و حمایت خود و بنیاد امید ایرانیان را از او اعلام کرد.

در ادامه نیز علی عبدالعلی‌زاده طی حکمی از سوی مسعود پزشکیان رئیس ستاد انتخاباتی وی شد.

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

این نامزد تأیید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گویی در پاسخ به این سوال که «در دولت احتمالی شما افرادی مثل آقای ظریف جایگاهی دارند؟» اظهار داشت: «طبیعتاً آدم منت افرادی که تجربه، علم و کارآیی دارند برای سر کار آمدن می‌کشد. اگر از توانمدان، عالمان و دانشمندان و نخبگان استفاده کنیم به اهدافی که رهبری فرمودند می رسیم اما اگر جناحی و دسته‌ای برخورد کنیم بعد از ۴۵ سال باز عقب گرد خواهیم داشت. ما اصولاً نباید فقر و مسائل اخلاقی می‌داشتیم. باید در منطقه از هر لحاظ اول می‌شدیم نه اینکه با مشکلات شدید اقتصادی و آسیب‌های اجتماعی مواجه باشیم زیرا کار را به دست کسانی دادیم که مهارت، علم و توانمندی لازم را نداشتند.»

پزشکیان همچنین شب گذشته در جمع تعدادی از هواداران خود حدیثی از پیامبر اسلام (ص) نقل و اظهار داشت: «رسول اکرم (ص) وقتی مکه را فتح می‌کند به همه آنهایی که از قبایل مختلف آنجا بودند فرمودند که «مردم مثل دندانه‌های یک شانه‌اند»؛ بر همین اساس سیاه و سفید، عرب و عجم و کرد و ترک و لر و بلوچ هیچکدام بر دیگری برتری نداریم.»

وی با تاکید بر اینکه برتری با تقوا است، گفت: «تقوا یعنی حرکت بدون خطا؛ یعنی اینکه اقتصاد را درست کنیم و عمل درست انجام دهیم و مدیریت کنیم و کسی که مدیریت را درست انجام می‌دهد نیز ممکن است از جناح و حزب ما نباشد. باید کاری کنیم که کارشناسان، کاردان‌ها، عالمان و دست‌پاک‌ها به قدرت برسند، نه افرادی که به خاطر قدرت، تهمت و افترا می‌زنند و آبرو افراد را می‌ریزند و دروغ می‌گویند.»

محمدباقر قالیباف تا امروز واکنش تبلیغاتی خاصی نداشت و ظهر امروز با صدور بیانیه‌ای به صورت رسمی کار تبلیغاتی خود را آغاز کرد. متن بیانیه قالیباف به این شرح است: «بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم. ملت شریف ایران! کشور ما در لحظه‌ای تعیین‌کننده قرار گرفته است. لحظه‌ای که یا به عقب‌ماندگی‌های دهۀ ۹۰ بازمی‌گردد، یا مسیر خدمت و پیشرفت را پی می‌گیرد. ایران عزیز ما، هر اندازه در اقتدار و توان بازدارندگی مورد حسرت دیگر کشورها قرار گرفته، در عرصۀ اقتصاد و رفاه نیاز به جهش دارد. معیشت و قدرت خرید خانوارهای ما وضعیت مناسبی ندارد، شاخص‌های عدالت و برابری از آرمان‌ها فاصله دارد و بخشی از جوانان و نخبگان برای آینده زندگی‌شان احساس نگرانی می‌کنند. با وجود آن، ما دقیقاً در همین لحظه است که می‌توانیم با همدلی اجتماعی، اتحاد ملی و کاری جهادی حرکت خود را به‌سوی زندگی خوب و ایران پیشرفته شتاب بخشیم و عقب‌ماندگی‌ها را جبران کنیم. امروز فرصت آن را داریم که به حرکت کشور شتابی دوباره دهیم. آن فرصت همین انتخابات پیشِ‌روست، و نه زمان دیگر.»

وی در ادامه این بیانیه آورده است: «پیشرفت ایران، و بهبود کیفیت زندگی خانوارها و عدالت فراگیر، با مشارکت همه ممکن است و دقیقاً به همین دلیل است که امروز شما و فقط خود شما می‌توانید باری دیگر قهرمان داستان پیشرفت ایران باشید. شما جوانان! شما روستاییان! شما معلمان! شما کارگران! شما بازنشستگان! شما نخبگان! شما فعالان اقتصادی! شما دانشجویان و دانشگاهیان! و همه شما زنان و مردان ایران زمین! امروز هر کسی که بخواهد تغییری ایجاد کند، باید با استعانت از الطاف الهی از شما قدرت گیرد، به شما امید داشته باشد، و به کمک یکایک شما چشم بدوزد. من، محمدباقر قالیباف، کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستِ جمهوری، برای رقم‌زدن این هدف بزرگ به‌سوی تک‌تک شما ایرانیان عزیز دست یاری دراز می‌کنم. شما من را با تمام نقاط قوت و ضعفم می‌شناسید. شما می‌دانید آنچه وعده می‌دهم را به سرانجام می‌رسانم. یقین دارم فرصت همچنان برای باز کردن گره‌های درهم‌پیچیده باقی است و این را به پشتوانه کارنامه‌ای می‌گویم که در طول سالیان سال پیشِ چشمان شماست. اطمینان دارم که با بهره‌گیری از توانایی‌های کلیه مدیران لایق و جوانان نخبه، و با فراهم‌کردن بستری برای مشارکت عمومی و تکیه بر روحیه جهادی‌ای که از دوران دفاع مقدس الهام گرفته‌ایم، قادر خواهیم بود تغییری شگرف ایجاد کنیم و گام بلندی برای رفاه و آبادانی ایران برداریم و اجازه ندهیم حرکت آغازشده ناتمام بماند.»

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

این نامزد تأیید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: «من، با آگاهی کامل از مشکلات پیچیده کشور و اشراف بر ظرفیت‌های متنوع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، تصریح می‌کنم کشور ما ایران ثروتمندتر از آن است که معیشت و رفاه مردم دچار چالش باشد. دل‌های ایرانیان مهربان‌تر از آن است که همدلی اجتماعی ما این چنین سست شود. جوان‌های ما توانمندتر از آن‌اند که مشکلات کشور بدین صورت مزمن و حل‌نشده باقی بماند. عشق مردم ما به اسلام و ایران عمیق‌تر از آن است که نتواند انگیزه و امید برای حرکت ایجاد کند. با شما پیمان می‌بندم که هرچه در توان داریم را به کار گیرم تا دولتی مسئولیت‌پذیر، تحول‌گرا، شایسته‌سالار، مردمی و انقلابی بسازیم. امروز دغدغه رهبر عزیزمان و همه نیروهای انقلابی، عدالت، رفاه و سعادت مردم و پیشرفت ایرانِ عزیزتر از جان است و این آرزوی مشترکْ قلب‌های همه ما را به یکدیگر پیوند می‌زند. ازاین‌رو، دولت ما دولت خدمت و پیشرفت خواهد بود تا لبخند رضایت را به چهره ایرانی بنشاند و افتخار و سرافرازی را برای ایران عزیز کسب کند و نظام مقدس جمهوری اسلامی را در دنیا سرافراز و الگو کند. مردم ایران لایق بهترین‌ها هستند.»

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری روز گذشته با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس، گمانه زنی‌ها در خصوص تأیید صلاحیتش را تقویت کرد. او نوشت: «بسم رب الشهدا و الصدیقین سلام علی ابراهیم سلام علی آل طه و یاسین»

بهانه قهر اصلاحات با صندوق رأی محقق نشد/ جبهه انقلاب هوشیار باشد

تا این لحظه اقدام تبلیغاتی قابل توجهی از سوی این نامزد انتخابات ریاست جمهوری صورت نگرفته است.

حجت الاسلام مصطفی پور محمدی نیز در اولین تحرک انتخاباتی خود پس از تأیید صلاحیت در توییت های جداگانه نوشت: «به کارهای گران مرد کار دیده فرست»، «شرایط کشور مجالی برای آزمون و خطا نمی‌گذارد؛ از سعدی علیه‌الرحمه بیاموزیم که فرمود: به کارهای گران مرد کار دیده فرست.»

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در بازه زمانی قرعه کشی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری توییتی منتشر کرد با این مضمون که «نماینده بنده، دکتر حجت الله ایوبی مدیر با تجربه و خوش نام عرصه فرهنگ»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *